Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Γεφυρώνει το χάσμα Αντιόχειας-Ιεροσολύμων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου




antioxeias-ierosolimon


ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΥΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ;

Αμέσως μετά τον Πατριάρχη Αντιοχείας στην Κύπρο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων; Τυχαίο; Πρόκειται για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το θέμα του Κατάρ;
Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έχει επισκεφθεί τη Δαμασκό, έχει υποδεχθεί τον Πατριάρχη Αντιοχείας και απο προχθες πάλι τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Είναι προφανές πως αυτές οι επισκέψεις δεν είναι μονάχα εθιμοτυπικές, ενώ πληροφορίες μικούν για μια δεύτερη προσπάθεια του κ. Χρυσόστομου να γεφυρώσει το χάσμα που δημιούργησε στα δύο Πατριαρχεία το ζήτημα του Κατάρ.
Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου είχε καλέσει τους Πατριάρχες Ιεροσολύμων και Αντιοχείας στο νησί για να γεφυρώσει τις μεταξύ τους διαφορές,αλλά στην μεγαλόνησο βρέθηκ μόνο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος, ενώ το Πατριαρχείο Αντιοχείας απέστειλε εκπρόσωπο.
Είναι τώρα τα πράγματα διαφορετικά; Προετοιμάζεται συνάντηση των δύο Πατριαρχών;
Πάντως όπως αναφέρεται σε σχετικό ανκοινωθέν η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, συνοδευόμενος από τον Γέροντα Αρχιγραμματέα, Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχον και τον διάκονο π. Μάρκο, έφθασε στην Λάρνακα την Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016 και κατέλυσε στη Λευκωσία.
Επίσημη αφορμή σύμφωνα με το ανακοινωθέν είναι η συμμετοχή του σε Ημερίδα που διοργανώθηκε από το ΕΤΕΚ, Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων Κύπρου, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Τετάρτη 31 Αυγούστου στην εν Κύπρω Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Λευκωσία, πλησίον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Θέμα της Ημερίδας: «Αναστήλωση, Συντήρηση Θρησκευτικών Μνημείων και τόπων Λατρείας».
Την Τετάρτη το μεσημέρι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων επισκέφθηκε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου είχε συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου.
Τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων συνόδευαν εκτός από την αντιπροσωπεία από το Πατριαρχείο που αναφέρθηκε ήδη, και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δέχθηκε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη και τη συνοδεία του με εγκαρδιότητα. Είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τις Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής και ευρύτερη τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες. Ιδιαίτερα μετά την εμπειρία της συμμετοχής στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, που συγκροτήθηκε στην Κρήτη τον περασμένο Ιούνιο.
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων αναφέρθηκε στους αδελφικούς δεσμούς των δύο Εκκλησιών από την εποχή της Καινής Διαθήκης. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατασκηνωτική περίοδο των νέων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, που μόλις ολοκληρώθηκε και γράφτηκε στην ιστορία των αδελφικών σχέσεων των Εκκλησιών η 6ησυνεχής χρονιά πραγματοποιήσεις αυτών των συναντήσεων στην Κύπρου, με την φροντίδα του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου.
Από πλευράς του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε ότι η Εκκλησία της Κύπρου θα συνεχίσει ως μητέρα Εκκλησία να συμπαρίσταται με κάθε τρόπο στο ποίμνιο της στην Κύπρο και ως αδελφή Εκκλησία να συμπαρίσταται σε όλους τους αδελφούς ορθοδόξους Χριστιανούς. Είναι ιστορικό καθήκον και το επιτελούμε με πολλή χαρά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος.
Κατόπιν, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου Ιεροσολύμων και της συνοδείας του. Παρακάθησαν τόσο στη συνάντηση όσο και στο γεύμα οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, Νεαπόλεως κ. Πορφύριος και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.