Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νήφωνος στην Ι.Μ. Τιργοβιστίου (ΦΩΤΟ)

tirgobistiou-7

Με ξεχωριστή λαμπρότητα και με την συμμετοχή υπεράνω των είκοσι χιλιάδων χριστιανών,
κληρικών και των αρχόντων, εωρτάσθηκε πανηγυρικώς την Τρίτη 11 Αυγούστου 2015 η μνήμη του εν αγίοις Πατρός Νήφωνος Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του από Θεσσαλονίκης και είτα Ουγγροβλαχίας, με επίκεντρο την Μητρόπολη Τιργοβιστίου της Ρουμανίας, σημερινή έδρα της επαρχίας Ουγγροβλαχίας.
Ως γνωστόν ο άγιος Νήφων μετά την Πρωθιεραχική του διακονία, έζησε, ασκήτευσε και ετελείωσε την οσιακήν ζωήν του εις την Ιεράν Μονήν του Διονυσίου, όπου υπάρχει ο τάφος του και τα ιερά λείψανά του. (...+1508) Είναι ο δεύτερος κτήτορας αυτής, μετά τον άγιο Διονύσιο τον εκ Κορησσού της Καστορίας.(1316-+1388)
Επίσημος προσκεκλημένος εφέτος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τιργοβιστίου και Πατριαρχικού Εξάρχου κ. Νήφωνος, παρέστη ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Πέτρος Καθηγούμενος της εν Αγίω Όρει Ιεράς Μονής Οσίου Διονυσίου, ο και εκ βάθρων επί των ημερών μας ανακαινιστής αυτής.
Στο τέλος της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Άγιος Τιργοβιστίου και Πατριαρχικός Ἐξαρχος κ. Νήφων, ευχαρίστησε τον ακάματο και φιλόπονο καθώς και φιλόκαλλο Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Μονής των Μεγαλοκομνηνών κ. Πέτρο, αφ' ενός μέν για την σεπτή του παρουσία στη Ρουμανική χώρα, αφ' ετέρου για το μεγάλο πνευματικό, μοναστικό, και κυρίως αθόρυβο, ως αρμόζει στα μοναχικά ιδεώδη έργο που επιτελεί.
Δι' όλα αυτά, ο Σεβ. κ. Νήφων ετίμησε τον Άγιον Καθηγούμενον κ. Πέτρον, χαρακτηρίζοντάς τον τρίτον κτήτορα της Μονής του Διονυσίου, με την υψίστην τιμήν της Μητροπόλεως Τιργοβιστίου, τον Μεγαλόσταυρον της Ουγγροβλαχίας.
Εμφανώς συγκινημένος ο Άγιος Καθηγούμενος και με την χαρακτηρίζουσαν αυτόν έμφυτον ταπείνωσιν, ευχαρίστησε δια την προσγινομέμην τιμήν τον Σεβ. κ. Νήφωνα, διάδοχον του Αγίου Νήφωνος στον θρόνο της Ουγγροβλαχίας.
tirgobistiou-1
tirgobistiou-2
tirgobistiou-3
tirgobistiou-4
tirgobistiou-5
tirgobistiou-6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.