Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Άγιος Ιωάννης ο Τουρκολέκα


Κήρυγμα Εορτής Πρωτοπρεσβυτέρου Μιχαήλ Μεγαγιάννη.

Σεβαστοί Πατέρες λαέ ευλογημένε
τούτου του Ιστορικού χωριού του Τουρκολέκα είμεθα όλοι σήμερα εδώ για να τιμήσουμε άλλα και να υμνήσουμε μετά πάσης μεγαλοπρεπείας και δοξολογίας ένα γόνο αυτής της γης ένα δικό μας  παιδί  τον παιδομάρτυρα Άγιο Ιωάννη του Τουρκολέκα,  όπου τον αξίωσε ο μεγάλος και καλός θεός να τον κατάταξη μεταξύ των μεγάλων μαρτύρων της ορθοδόξου πίστεως μας.
Ο παιδομάρτυρας Άγιος Ιωάννης ο Τουρκολέκας γεννήθηκε το 1805 στο χωριό μας το Τουρκολέκα Αρκαδίας.
Η οικογένεια του διακρινόταν για την ευλάβεια στον Θεό, για την αγάπη προς την πατρίδα και για τον ηρωισμό της. Πατέρας του ήταν ο Σταματέλος Σταματελόπουλος-Τουρκολέκας, ονομαστός αγωνιστής της περιοχής μας και μητέρα του, η αδελφή της συζύγου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Σοφία.
Μεταξύ των τεσσάρων του αδελφών διακρινόταν ο γνωστός οπλαρχηγός Νικήτας, γνωστός ως Νικηταράς ο τουρκοφάγος όπου έχουμε την τιμή και την ευλάβεια εδώ στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας μας να έχουμε στήσει τον ανδριάντα του και να τον τιμάμε τα δέοντα κάθε έτος .
Ακόμα και ο άλλος αδελφός του Νικηταρά ο Νικόλαος όπου ήταν διδάσκαλος της πολεμικής τακτικής.
Το έτος 1816 ο Ιωάννης, 11 χρονών τότε, μαζί με τον πατέρα του και τον Αναγνώστη, γιό του αγωνιστή του Πάρνωνα Ζαχαριά , ενώ ταξίδευαν για τα Κύθηρα, λόγω θαλασσοταραχής βρέθηκαν στη Νεάπολη της Λακωνίας.
Ο Αγάς της περιοχής Χουσεΐν, με δόλο τους συνέλαβε και τους έστειλε στην ανωτέρα Τουρκική αρχή της Μονεμβασίας. Εκεί οι συλληφθέντες φυλακίστηκαν στο κάστρο της.
Στη συνέχεια ο άρχοντας της Μονεμβασίας αφού ζήτησε οδηγίες από τον Βοεβόδα του Μυστρά, διέταξε να αποκεφαλιστούν και οι τρεις φυλακισμένοι. Αποκεφαλίστηκαν πρώτα ο Αναγνώστης και ο πατέρας του Αγίου.
Έπειτα προσπάθησαν να πιέσουν τον παιδομάρτυρα Ιωάννη να αλλάξει την πίστη του και να γίνει τούρκος , αν δεν το κάνεις του έλεγαν  τότε θα έχεις το ίδιο τέλος όπως ο Πατέρας σου μάλιστα σε όλη αυτή την σκηνή είχε μπροστά του τον ίδει αποκεφαλισμένο πατέρα του ώστε να τρομάξουν τον άγιο.
Όμως ο Άγιος Ιωάννης κάνει το σημείο του σταυρού και ομολογεί στην πίστη του λέγοντας : θα πάω και εγώ εκεί που πάει και ο πατέρας μου και την πίστη μου δεν την απαρνούμαι με τίποτε στον κόσμο. Τι μεγαλείο αγαπητοί μου ένα παιδί 11 ετών κάνει μεγαλείο του την ορθοδοξία μας και ότι και να του τάξουν δεν γίνετε προδότης τόσο της πατρίδος μας αλλά και της ορθοδοξίας μας .   
Του ξαναλέγουν· γίνε Τούρκος και θα έχεις όλα τα καλά του Αλλάχ τους όμως ο Άγιος παιδομάρτυρας ξανακάνει το σημείο του σταυρού και πρόθυμα κλείνει το κεφάλι του προς το μαρτύριο του  .
Έτσι και Έγινε αποκεφαλίσθει ο Άγιος Ιωάννης και από το αίμα του στο δάπεδο σχηματίστηκε σταυρός όπου αυτό αυτομάτως έδειχνε ότι ο κύριος ήταν παρόν σε όλο το μαρτύριο του Αγίου μας αλλά παράλληλα τον είχε κατατάξει εκλεκτό της βασιλείας του και άξιο στην χορεία των μεγάλων μαρτύρων της Πίστεως μας.
Η σφαγή και των τριών έγινε στις 16 Οκτωβρίου του έτους 1816,.
Αυτό το μεγάλο γεγονός αδέλφια μου σήμερα τιμούμε αλλά και παράλληλα εορτάζουμε.
Αγαπητοί αδελφοί σήμερα ο κόσμος είναι σε αναβρασμό ο άνθρωπος έχει χάσει τον δρόμο του,  αξίες όπως η πίστη η πατρίδα η οικογένεια έχουν έρθει σε δεύτερη μοίρα .
Ο άνθρωπος βρίσκετε σε ένα διαρκεί πόλεμο μέσα του παλεύει  για πράγματα ελαφρύτερα του  νόμου και ξέχασε τα βαρύτερα όπου έχουν αξίες .
Η πατρίδα μας βρίσκετε σε αναβρασμό και όλοι μας είμαστε σε μια σύγχυση τόσο ιδεών αλλά και της ιδίας της ζωής μας.
Η φτώχεια και η πείνα η ανέχεια έχουν κατακλείσει την ζωή μας και δυστυχώς τα παιδιά μας είναι έτοιμα να αφήσουν την γη των προγόνων μας για να βρουν μια καλύτερη ζωή σε άλλες ηπείρους .
Βρισκόμαστε σε κρίση όλοι μας
Κρίση Οικονομική με τους κακόβουλους δανειστές να επιβάλλουν στον λαό μας τεράστιες και δυσβάστακτες φορολογίες .
Κρίση στην Νεολαία μας όπου η ανεργία καλπάζει και έχει ξεπεράσει τα όρια της .
Κρίση για τους Οικογενειάρχες όπου δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα για την επιβίωση τους και την επιβίωση των παιδιών τους .
 Κρίση για τους ηλικιωμένους ανθρώπους όπου μια ζωή μοχθούσαν για μια καλύτερη ζωή για καλύτερα γηρατειά αλλά σήμερα βιώνουν και αυτοί τον αγώνα της επιβίωσης
Κρίση σε όλα τα επίπεδα και για πάρα πολλούς ανθρώπους έχει χαθεί η ελπίδα και έχει σβήσει το χαμόγελο από τα χείλη τους.
Ο συνάνθρωπος μας πλέον έχει φτάσει στα όρια του και δεν αντέχει άλλο όλο αυτό το κακό που γίνεται , πολλοί δεν αντέχουν και απελπίζονται και το χειρότερο φτάνουν στην αυτοκτονία όπου είναι μέγα αμάρτημα . 
Η αγωνία όλων μας έχει κάνει τον άνθρωπο να ζει μέσα σε ένα αβέβαιο μέλλον .   
 Το τι έχει φταίξει το ξέρουν όλοι αυτοί που έχουν μπλεχτεί άμεσα σε όλα αυτά που οδήγησαν την χώρα μας σε αυτόν τον κατήφορο .                                                                    
 Ο Ορθόδοξος Χριστιανός και όλοι εμείς που βιώνουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα στρεφόμαστε προς τον θεον μας και ζητάμε από αυτόν να μας πει τι έχουμε κάνει λάθος ως άνθρωποι και ως κοινωνία , παράλληλα ζητάμε από τον καλόν θεον μας να μας πει τι ακριβώς θέλει από τον άνθρωπο να κάνει  για να μπορέσει  ο άνθρωπος να ξεφύγει και να μην υποφέρει  σήμερα απ’ όλα αυτά.
Όλοι μας βλέποντας ότι γίνεται σήμερα αισθανόμαστε πολύ αδύναμοι και πτωχοί, για να δώσουμε μία δική μας ανθρώπινη απάντηση. Γι’ αυτό  τον λόγο προσφεύγουμε στον αιώνιο Θεον μας , και ζητάμε από αυτόν να φανερώσει σε μας τους ταπεινούς δούλους  του τον τρόπο για να ξεφύγουμε από’ όλα αυτά τα δεινά .
Αιτία των δεινών μας αγαπητοί μου αδελφοί είναι  οι αμαρτίες του λαού μας.
 Όλα μας βρήκαν για τις αμαρτίες μας αδελφοί μου ξεφύγαμε απ’όλα δώσαμε τροφή στον σατανά και γίναμε ξύλινοι άνθρωποι αντί να γίνουμε άνθρωποι της αγάπης και της ομολογίας μας στον Κυριον μας.  .
Αμαρτήσαμε πολύ, και  ξεχάσαμε τον θεον μας . Δεν τηρήσαμε και δεν τηρούμε τις εντολές του αντιθέτως κάνουμε τα πάντα να τις ποδοπατήσουμε .                                                           Δεν γίναμε ένα με τον θεον μας  , ώστε να ευτυχήσουμε αντιθέτως γίναμε οπαδοί του χρήματος και των εφήμερων απολαύσεων ξεχνώντας ότι ο κύριος μας βλέπει και καταγράφει  με αποτέλεσμα την πτώση μας .. Και τώρα όλοι μας παραδοθήκαμε  στα χέρια του  εχθρού μας, του Σατανά .  
Αγαπητοί μου αδελφοί  σήμερα σας κάνω μια πρόσκληση μετανοίας και προσευχής  σας προσκαλώ να επιστρέψουμε στην πνευματική μας  μετάνοια αυτήν που άφησαν σε εμάς οι Πατέρες μας που άφησε ένα παιδί ο Άγιος Ιωάννης ο συμπατριώτης μας ως παρακαταθήκη , να επιστρέψουμε στον θεον μας και να τον βάλουμε μέσα στην καρδιά μας , να τον κάνουμε οδηγό της ζωής μας και να γίνουμε όλοι μας μια αλυσίδα ορθόδοξης αγάπης και μετανοίας .
Να κάνουμε όλοι μαζί έναν τεράστιο αγώνα  για να επαναφέρουμε στα σχολεία μας την εικόνα του Ιησού Χριστού , τα παιδιά μας να διδάσκονται την αλήθεια όπου δεν είναι άλλη από την Αγία Ορθοδοξία μας ,  Να κάνουμε αγώνα  ως Ορθόδοξοι Έλληνες προς κάθε κατεύθυνση όπου θέλουν να κάνουν την Πατρίδα μας χώρα ηττημένων χώρα μουσουλμάνων χώρα αιρετικών  αντίθετα να γίνουμε οι νικητές της Ορθοδοξίας μας , Να γίνουμε ξανά οικογένεια, να γίνουμε ξανά άνθρωποι με ανθρωπιά και όχι άνθρωποι ρομπότ  .
Να κάνουμε αγώνα ώστε κάθε αδελφός μας να έχει και να ζει αξιοπρεπώς μέσα από την Ορθόδοξη αδελφική αλληλεγγύη .
Να κάνουμε αγώνα για όλα αυτά που ο καλός θεός μας έστειλε εδώ στην γη και να αποτρέψουμε τα σχέδια του σατανά .
Αδέλφια μου προσωρινά χάσαμε τον προσανατολισμό μας,  ε ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε ξανά στον δρόμο μας , στον δρόμο του καλού θεού μας.
Ας μας ενώσει όλους μας σήμερα ο Άγιος Ιωάννης ο Τουρκολέκα  και ας οραματιστούμε ένα καλύτερο μέλλον δια όλους μας  υπάρχει ελπίδα ψηλά το κεφάλι όλοι μας με οδηγό τον Χριστό θα ξαναβρούμε τον δρόμο μας .
Να είσθε καλά χρόνια πολλά .
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.